С гласовете на ДПС, под диктовката на Делян Пеевски,  ген.

...
С гласовете на ДПС, под диктовката на Делян Пеевски,  ген.
Коментари Харесай

Пеевски направи ген. Атанасов шеф на комисията за полицейското насилие на протеста срещу БФС

С гласовете на Движение за права и свободи, под диктовката на Делян Пеевски,  ген. Атанас Атанасов от Демократична България оглави комисията за полицейското принуждение на митинга против БФС.

 

Със 123 гласа " за " от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и " ИТН " Народното събрание сътвори краткотрайна комисия за полицейското принуждение по време на митинга на футболните почитатели на 16 ноември.

 

Против гласоподаваха от Движение за права и свободи, от " Възраждане " се въздържаха.

Депутатите включиха разискванията като първа точка на днешното пленарно съвещание.

 

Временният орган е от 18 членове, по трима от всяка парламентарна група и период на работа един месец. Той ще би трябвало да изготви отчет и да предложи законодателни промени, в случай че се постановат. Комисията ще би трябвало да откри също спазени ли са условията на закона за Министерство на вътрешните работи, закона за събранията, митингите и манифестациите, както и правилника и инструкциите на Министерство на вътрешните работи по използването му, разяснява Българска телеграфна агенция.

Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) бе определен за ръководител на краткотрайната комисия, след прегласуване, със 129 гласа „ за “, 36 – срещу и 26 – „ въздържал се “.

 

При първото гласоподаване ген. Атанасов не съумя да събере нужната поддръжка. При второто на помощ му пристигна Делян Пеевски с гласовете на Движение за права и свободи.

 

" Подкрепихме комисията да има ръководител, тъй като видяхме, че без Движение за права и свободи не може да има подобен. Ген. Атанасов беше определен с нашите гласове ", отсече ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски в Народното събрание.

Останалите две кандидатури на Цвета Рангелова от „ Възраждане “ и на Ивайло Вълчев от „ ИТН “ не получиха задоволително гласове.

Абсурдно е да се избере ръководител от ръководещите, които да проверяват сами себе си, възрази ръководителят на ПГ на " Възраждане " Костадин Костадинов.

От ГЕРБ-СДС в комисията влизат Рая Назарян, Радомир Чолаков и Маноил Манев.

ПП-ДБ ще съставляват, с изключение на Атанас Атанасов, Надежда Йорданова и Явор Божанков.

От „ Възраждане “ – Цвета Рангелова, Светослав Тодоров и Александър Арангелов.

От Движение за права и свободи – Хамид Хамид, Халил Летифов и Валентин Тончев.

От „ Българска социалистическа партия за България “ в комисията влизат Иван Иванов, Иван Ченчев и Христо Проданов.

„ ИТН “ – Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Станислав Богдански.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова съобщи, че вътрешната комисия към този момент е изслушала управителния състав на Министерство на вътрешните работи по отношение на митинга. ГЕРБ-СДС ще поддържа основаването на такава комисия, с цел да има бистрота и праволинейност, акцентира тя.

Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ, уточни, че би трябвало да бъдат изяснени несъгласия при координацията на органите, които обезпечават публичния ред и сигурността. Затова, съгласно него, би трябвало да се създадат законодателни промени, които да отстранят тези несъгласия, с цел да има положително взаимоотношение и да не се позволява блъсканица.

„ ИТН “ също счита, че такава комисия би трябвало да има.

„ Възраждане ” е срещу основаването на комисията, тъй като Народното събрание не е проверяващ орган, разгласи Цвета Рангелова. Още другата седмица ще желаяме основаването на краткотрайна комисия, която да събере информация за какво министър в държавното управление сега е охраняван, съобщи сътрудника ѝ Цончо Ганев.

В началото на депутатите бяха препоръчани два плана за основаване на краткотрайна комисия, която да изследва обстоятелствата за организацията на митинга и за полицейско принуждение – на ПП-ДБ и на „ Българска социалистическа партия за Българя “. В последна сметка те бяха обединени в общ план, координиран с вносителите и признат в пленарната зала.

От ПП-ДБ предлагаха комисията да ревизира обстоятелствата и събитията, свързани с непозволената приложимост на мощ от страна на Министерство на вътрешните работи против протестиращи жители, осъществени на 16 ноември т.г. Гласува се тя да е за период от един месец, от 18 народни представители, определени на паритетен принцип - по трима от всяка политическа мощ.

„ Българска социалистическа партия за България “ оферираше срокът да е три месеца, членовете да са 12 – по двама от парламентарна група. Задачата на комисията беше да изследва дейностите на Министерство на вътрешните работи по организацията, подготовката и опазването на публичния ред на митинга, както и на обстоятелствата и събитията, свързани с превишаване на пълномощия при потреблението на физическа мощ и помощни средства от полицейските органи.

 

Заседанието на Народното събрание стартира с две заявления от " ИТН " и " Възраждане ".

Гроздан Караджов от Има Такъв Народ настоя за отговори от съпредседателя от ПП-ДБ Кирил Петков дали е упражнявал напън върху министри от кабинета.

" Проблемът с нерегламентирания напън върху министри от това държавно управление приема толкоз рискови за страната размери, че заплашва да избухне като мина в колелата на това държавно управление. Първо, от напън и закани се оплака министърът на електронното ръководство Александър Йоловски. Сега се оплаква министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, за който още се спори тъкмо чие предопределение е. Може би е време Кирил Петков да проговори, да му олекне ", разяснява той.

В декларация от " Възраждане " настояха да се спре с двойните стандарти във връзка с интернационалните спорове, като показаха опасения, че спорът в Газа може да се трансферира в филантропична рецесия.

 

В друго изявление депутатът Цончо Ганев съобщи, че " Възраждане " ще предложи акнетна комисия, от която Движение за права и свободи са се отказали, с цел да се откри дали е извършен напън върху министъра на електронното ръководство за пробутване на избрана социална поръчка.

" Къде е Денков да си подаде през днешния ден оставката? Няма го. Напротив. Вие мълчите гузно, тъй като не желаете пък да бъдете разследвани и не желаете тук, от тази естрада, да се чуе какво сте правили с министъра на електронното ръководство. Това ви е цялото битие - демократи на думи, действително - щях да кажа " розови понита ", само че не го споделям ", съобщи Ганев.

 

Народното събрание отсрочи избора за подуправител на Здравната каса за идната седмица.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР